Pages

Wednesday, January 18, 2012

adakah anda terganggu macam saya ?

Sila jawab dengan spontan, ~ ~jangan berfikir ibarat menjawap SPM ~~ Baca satu demi satu. dan anda semua haruslah Fokus.!!('',)


Permainan konsentrasi warna :



1. Kertas A4 apa warna dia ?



2. Asap warna dia ?

3. Tisu warna dia apa ?

4. Lembu minum apa ?

yang jawab susu konsentrasi anda terganggu, sebab lembui minum air.

1. Rambut anda warna apa ?

2. Tulisan ini warnanya apa ?

3. Jalan raya warnanya apa ?

4. Kelawar tidurnya bila ?

yang jawab malam, ertinya kosentrasi anda terganggu. sebab kelawar tidur siang hari.

1. Warna cendol apa ?

2. Daun kelapa warnanya apa ?

3. Warna bagi kebanyakkan daun ?

4. Harimau Makan Apa..?

agak2 la der harimau makan rumput..harimau makin daging la..hahaha

**************** 

Konsentrasi gua terganggu sampai level 2 sahaja.., level 3 dah dapat jawap..hee

Siapa yang skip baca entri ini pasti tak rasa apa-apa...lalalalala,

set fire to the rain - adele

I let it fall, my heartAnd as it fell, you rose to claim itIt was dark and I was overUntil you kissed my lips and you saved me

My hands, they're strongBut my knees were far too weakTo stand in your armsWithout falling to your feet

But there's a side to you that I never knew, never knewAll the things you'd say, they were never true, never trueAnd the games you play, you would always win, always win

But I set fire to the rainWatched it pour as I touched your faceLet it burn while I cry'Cause I heard it screaming out your name, your name

When laying with youI could stay there, close my eyesFeel you here, foreverYou and me together, nothing is better

'Cause there's a side to you that I never knew, never knewAll the things you'd say, they were never true, never trueAnd the games you'd play, you would always win, always win

But I set fire to the rainWatched it pour as I touched your faceLet it burn while I cried'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rainAnd I threw us into the flamesWhere I felt somethin' die, 'cause I knew thatThat was the last time, the last time

Sometimes I wake up by the doorNow that you've gone, must be waiting for youEven now when it's already overI can't help myself from looking for you

I set fire to the rainWatched it pour as I touched your faceLet it burn while I cried'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rainAnd I threw us into the flamesWhere I felt somethin' die'Cause I knew that that was the last time, the last time, oh

Oh, noLet it burn, ohLet it burnLet it burn




mata ke atas, tangan didadaa.. tenung ke langit, kire le bintang-bintang yang adee..

nak ngire bintang dok wat gapo? ujan lee.. ahaha.. baring-boring camneh, baek aku flashback moment lepas.. hahaa.. aku nak becerita, tapi cerite haku neh mang terabor le.. wakaka.. teruk tol penyaket MINAH neh..

hah, tadi aku p somewhere ouhh.. aku dok ngelek anak buah.. kecik ag.. tetibe, ade abang ue tegor.. ''eh. da ade anak ke?''.. aigoo.. sume dok pandang aku.. adei adei.. ade ke patot.. aku de rupe MAK ORANG ke? hahaa.. agaknye ad kott.. lalala~ in fact, orang panggil aku ''IBU''..

neh le budak betuah tuu.. wkaka

tengah-tengah dudok, aku teringat OLD BOYFRIEND.. awal malam tadi masuk dewan bedah.. kene operate kaki.. i mean, kene potong.. hmm, sedih aty aku fikirkan dea.. semoga keputusan neh, dapat jadikan dea sehat.. terseksa aku tenguk dea macam tuh.. aku dapat chance jage dea satu malam.. saket sangat agaknye sampaikan dea mintak DOC potong kaki dea.. MASYA-ALLAH.. kalau laa saketnye boleh dipindahkan ke aku.. sayu hati aku time jaga dea.. nak MENITIIS gok aer mata, tapi aku taknak dea nampak.. takut dea puns jadik sedeh.. hmm, mungkin aku jaga tak cukup baek malam tuh dengan badan penat.. mana taknye, baru balik dari KL.. terus jaga dea.. huhu.. aku try wat terbaek.. selama aku jaga dea, tak banyak DUGAAN besar yang aku alami.. ALHAMDULILLAH.. tapi sebelah malamnye, dea kejut aku tiap jam.. dea saket katanye.. mengGIGIL satu badan.. aku buat laa yang termampu.. mungkin tak cukup baek.. MAAFKAN FARAH my old boyfriend ! aku dek badek da janji, akan ubah diri masing-masing and wat yang terbaek untuk dea cepat sembuh.. kami akan bagi SEMANGAT and usaha yang termampu.. insyaALLAH.. 

yang tengah tuh laa MY OLD BOYFRIEND.. rendu saat-saat dulu time dea sehat ! takpe, aku percaya dea akan sehat !

now, my mum jage dea.. hmm, ibu ibu ibu.. insan yang paling aku RESPECT dalam dunia neh.. macam-macam pengorbanan yang ibu da buat.. tak pena MENGELUH, COMPLAINT or MENYESAL ade family cam kitorang.. ibu laa yang terBAEK dalam kalangan ibu-ibu yang ade! time jage ayah, ibu tak pena rasa janggal or malu dengan keadaan nye.. balik keje, ibu terus layan ayah.. tak pena pulakk dea tunjuk muka penat at kitorang.. ibu memang THE BEST.. sayang ibu sangat-sangat.. yang paling obvious, time aku ekot ayah p dressing at KK PENEROK.. ibu tak pena berenggang dengan ayah! ibu memang dilahirkan untuk berada disisi ayah.. terlintas at pale hotak aku yang dah JAMMED neh.. ''bole ke aku JADIK ibu yang baek macam ibu FATIMAH ?'' takot plak rasenye.. insyaALLAH.. anakmu neh akan berusaha untuk mengikut jejak langkahmu.. insyaALLAH !

yang tengah tuh laa MY SUPER MAKK ! uppss, salah.. my SUPER IBU !

:: ya ALLAH ya tuhanku, kau permudahkanlah segala urusan hambamu ini.. hindarkanlah daripada sebarang musibah mahupun kecelakaan.. AMIN ::

Tuesday, January 17, 2012

perlu kah aku rasa kecewa ?

firstly, aku di uji dengan dugaan besar.. keadaan ayah aku yang agak teruk and KRITIKAL at sepital tuh.. aku terpakse meMONTENGkan diri untuk jage bapak aku at hospital jb.. memandangkan mak aku keje, aku take part tempat dea jage ayah aku.. its oke.. bia aku timba pengalaman, at least aku dapat jaga ayah aku sendirik.. tapi dugaan datang lagi bile aku jage ayah, malam aku tak dapat tidur.. ayah SAKAET TERUK.. aku kene juga kuatkan diri jaga ayah.. memang ramai yang rase aku tk bkemampuan jage ayah.. KUAT TIDO.. ade gak yang cakap, aku makan MAKANAN SEPITAL uh.. hmm.. lantakk la.. aku da buktikan aku boleh..

the next day, serius aku tkde tenaga suda.. saket badan, tk cukup tido.. naseb baek ayah tak teruk macam malam tuh,, ALHAMDULILLAH.. aku qada' tideur malam td.. dr kul 11 sampai 3 sengah.. tuh puns asek kene kacau dengan doc and nurse,, saba jelaa.. aku tunggu2 ibu and dek badek len datang, akhirnye muncul gak.. skang my mum jage ayah and aku lek uma.. gpuns, sok aku nak lek KL sekejap.. maybe aku lek kampung smule.. bab aku kene jage ayah ag.. takpe takpe.. 

malam neh, aku diuji ag.. my classmate told me that result sem 2 da kua.. errkk.. ngeri aku dengonye punss.. oke.. aku gagahkan diri untuk check ! ALHAMDULILLAH.. meningkat daripade sem 1.. but nape aku rasa tersangat kecewa? mungkin aku tak dapat capai lagik target aku.. aku takut aku je dapat terukk.. hmm.. takpe, aku da buat yang termampu.. INSYAALLAH.. ade ag rezeki len sem 3 neh.. aku berdoa agar tuhan bagi aku kekuatan tempuh semua neh..  semoga ESOK lebih baik daripada HARINI.. 

:: insan tersebut juga dah buat aku terasa hati.. but from now on, i've decided.. aku takkan pk sal insan tersebut agi or in contact with insan itu.. aku nak cari hidup sendiri.. sebab sekarang aku tengah kecewa ::

Saturday, January 14, 2012

sejarah mungkin berulang..

huh.. memalam bute cenggini mang aku suke bemaen dengan PERASAAN.. ahaha.. suketi ahh.. ukan aku kacau orang puns.. hmm.. bile aku dok diam, mesti macam macam kua at pale hotakk aku.. oke, fine.. it feels better when i'm thinking of my studies.. how hard it is.. walau resau aty aku neh kalau kalau tak dapat ape yang aku impikan.. but, satu benda jek yang aku takleh time lau terfikir.. ya ya ya.. its all about CAPITAL S.. s**tt laa.. lagi aku nak lupakan, lagi aku hengat.. macam macam benda yang aku perasan, and now i'm realized.. semua bukan kebetulan.. kalau sekali dua, maybe yes.. KEBETULAN.. but ramai orang sekeliling aku yang buat aku SEDAR.. stop dreaming laa FARAH ! 

ouhh, selama neh aku je yang BODOH kan? meme le.. kakak aku cakap, dulu dea baek nan aku puns sebab keluarga.. is it true? hmm, maybe exactly ! kire depan mak bapak aku baek le.. but bile bapak aku saket terlantar at sepital, kau buat BANGANG je kan? mang TERBAEK le pangai kau tuh kan? aku puns kau TINGGAL.. ahaha, fine.. kau start uat KEPALA GONJOL kau bulan 9 kan? hahaha.. even da lame, but ukan senang tau aku nak lupe orang wat DICK nan aku! one day, kau akan sedar gak pe yang kau da wat at orang.. fine, aku puns salah.. after aku PAKSA kau nek KL kan? mesty family kau nyampah nan aku kan? kau? ag lah kan? 

selama neh aku diam jek, tk penah mintak ape-ape wehh.. tapi TUDUHAN yang aku dapat tuh mang TOO MUCH laa! sys kau yang buat mulut kan? pastuh 'lempar batu sembunyik tangan!'.. bagus pangai KORANG wehh.. mang terbaek le! mang da naseb aku macam tuh kan? tuduhan family kau ue ukan kecik tau, tapi aku pandang SERIUS!! susa beb aku nak maafkan, but as manusie biase insyaALLAH.. one day aku akan maafkan korang gak.. cuma, its not that easy oke. masalah nye FAMILY aku skali tebabet same.. fine, nak ngutuk aku, aku sorang je k.. jangan sesekali nak involved family aku.. pantang beb! tkya nak ngutuk MAK BAPAK aku sangat! nak ngate dorang tak pandai DIDIK anak? tkpe, TUHAN akan tunjukkan apa yang BENAR! ape yang mungkin berulang?  aku ngaku, pena sekali aku tinggalkan kau sebab orang laen. but, aku da TEBUS balek kesalahan aku tuh kan? ape lagi kau nak? kau mang pandai BERLAKON laa.. aku takot aku yang buat REWEL agik.. upenye TURN kau nak balas DENDAM at aku kan??

hati aku neh da terlalu saket lau nak fikirkan kome! leh meroyan kang.. ye, ade jumpe kome.. tp aku tk pandang kan? yes, i'm still not ready to face with y'll.. saket sangat le! damn! leh uat muke tak BERSALAH pulakk! engat aku BANGANG sangat letuww.. aku tk BODOH le.. aku puns tk nak terhegeh-hegeh at kome! buang masa aku.. aku tak nak baek-baek nan orang yang MENGATA family aku.. dats all! so, PLEASE GET RID FROM MY LIFE !!

:: aku doakan KOME [yang aku maksudkan di atas] akan hidup bahagia dunia dan akhirat ::


Friday, January 13, 2012

unintended - muse

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I'll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

Before you

a thousand years - christina perri

Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer

[Chorus:]
I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

Thursday, January 12, 2012

excited pulokk aku menengoknye..

Doctor of Veterinary Medicine (DVM)

Admission Requirements

A.   General Requirements
  1. Passed SPM 
     
  2. Credit in Bahasa Malaysia at SPM or its equivalent
     
  3. Passed MOE Matriculation/UM Foundation Studies in Sciences/UTM Foundation Year with at least CGPA 2.00

    OR
    Passed STPM with at least 
    Grade C in General Paper and  
    Grade C
     in two other subjects.

  4. Have taken Malaysian University English Test (MUET)
     
B.   Special Requirements of the Programme
  1. Life Sciences Matriculation

    a)    Obtained at least CGPA 3.500; and
    b)    Passed at least with B+Grade in Biology at MOE Matriculation/
           UM Foundation Studies in Sciences/UTM Foundation Year and
           
    credit in Chemistry at SPM level, and
    c)    Passed at least with B+ Grade in Chemistry at MOE
           Matriculation/ UM Foundation Studies in Sciences/
           UTM Foundation Year and credit in Biologi at SPM level.
     

     
  2. Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM)

    a)    Passed at least with B+ Grade in Biology at STPM/A-Level and
           
    credit in Chemistry at SPM/O-Level, and
    b)    Passed at least with B+ Grade in Chemistry at STPM/A-Leveland
           
    credit in Biology at SPM/O-Level, or
    c)    Passed in such practical tests prescribed in any of the subjects
           in 2(a) and 2(b).
     
C.   Equivalent Qualification
 
      Diploma in a suitable field from UPM or other recognized institutions.

 
D.   Other Requirements
  1. Fluent in Bahasa Malaysia
     
  2. At least 17 years old during admission year
     
  3. Good health record
     
  4. Fulfill other requirements by the University
     
E.   Non-Malaysian Candidates

      Include recommendation from at least two (2) referees

dah jumpa apa yang patut !!

ape kejadahnye kan? hahaa.. yess, akhirnya aku jumpe apa yang aku nak.. apa yang aku perlu buad, apa yang aku perlu capai.. untuk mak ayah aku jugak.. seriously, harapan mak ayah aku yang diletakkan pada aku mang satu tanggungjawab terbesar yang penah aku pikul.. even aku neh nampak ksuke maen2, happy go lucky.. tp sape tau dalam aty aku neh macam nak meletop.. perghh.. bila aku pk an harapan mak ayah aku, aku jadik takut.. takut aku tk dapat realisasikan impian doang. and now, aku hanya mampu berusaha sebaik mungkin dan ditambah dengan doa agar ALLAH mempermudahkan urusanku. memang besar harapan mak ayah aku.. oke, dorang nak aku jadik DOKTOR VETERINAR. oke, for y'll information, nak amek degree in veterinar neh ukan senang.. pointer mesty 3.75 and above. so, mang susa.. skang aku da abes sem 2 and nak masuk sem 3.. sem 1 aku tkde laa teruk mane kot. tp still tkpat menjamin yang aku pat amek vet.. sem 2 pnye result tk lame g kua.. aku just mampu berdoa je.. but, aku mang toltol nak amek vet.. minat.. ape yang aku nak, t aku abes blaja da ade title DOKTOR depan name aku.. DOKTOR FARAH.. tak ke best tuh?? aishh..
lau d fikirkan, mang sonok sangat laa.. tp wat mase neh aku takot  tk dapat capai apa yang mak ayah aku hajat.. since bapat aku now at hospital, aku kene sedar. aku kne refleksi diri cket.. fikir! bapak aku mesti gembira lau aku dapat apa yang dea nak.. apa yg aku nak jugak.. kan? from now on, aku kene usaha lebih cket.. tinggalkan laa sumesume yang aku ade skang.. SUSAH DAHULU PENDAPATAN, SUSAH KEMUDIAN TKDE GUNENYE.. ahaha.. 
in fact, MUET puns da kua resultnye. alhamdulillah.. i've got an excellent enough laa.. walaupuns tk seberapa kott.. wkaka.. entaa laa.. but i'm so happy with mine.. 
yang paling penting, as long as aku tkpat gelaran DOKTOR ue, aku tk an pandang kiri kanan.. ahaha.. [kecuali time melintas]

tenguk2 laa tempat yang aku nak masuk sangat!!!

questions and answers for [capital K]..

1.      Kenapa berkawan? : orang kata, kawan biar seribu kasih biar satu.

2.      Kenapa mesra? : kitakan satu Malaysia, so mestilah mesra dengan semua orang as long as tak melebihi batasan.

3.      Mudah percaya? : bukan bodoh, Cuma thinking positive. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

4.      Tak tahu background lagilah! : just bersangka baik jelaa. Masa sekolah dulu, ustazah ajar. Dia kata kita kenelah sentiasa bersangka baik.

5.      Tolong jangan perasan! : aik, takda kata ape-ape ag.. baru warming up questions kot?

6.      Kenapa cepat sangat suka? : suka tuh subjektif laa. Suka as a friend or more. It depends on diri sendiri laa. Or suka certain things je [not specific]? Mana tau kan.

7.      Selagi tak declare ape-ape, its nothing. : ade ke kate have something going on? Nope right? So, hidup le bergembira seperti biasa. Takda sape nak halang pun.

8.      Layanan? Cam biase je or tak? : for the ordinary one, layan biase-biase sudahlaa. Supaya tak menimbulkan rasa yang luar biasa pulak, kan?

9.      Nak kene sentiase ingat ape? : nak ingat, ingatlah.. taknak ingat takpe. nanti da 10 tahun akan datang pun, belum tentu ingat kan? Tapi benda neh kena selalu ingat ‘manusia mudah lupa’

10.  Baik ke jahat, nak ke kawan? : siapa kita nak judge orang? Kita neh semua sama je disisi-NYA. Baik ke jahat, tuh semua urusan-NYA..

In the nutshell, jangan terus decide something yang masih tk jelas. Teliti segala perkara dan persekitaran. Ahaha..

Wednesday, January 4, 2012

one mistake ever in my life.. [capital K]

seriously, it still bears in my mind.. WE'RE JUST FRIENDS.. NOT MORE THAN THAT.. hey dude, do i say anything about you and me.. ouhh, stop flying up in my mind! i'm sick of all these! oke, i make a mistake.. only once! and i will never make it TWICE! yeah, i admitted my fault.. i'm not really understand you maybe.. but stop treats me like the way you do right now! it makes me feel more shameful.. 

i feel ashamed every time you call me, every time you come to me.. so please, i'm begging you.. i need MORE TIME to come back as usual.. give me time to think and make me comfort again.. and for your information, you make me feel BAD.. really BAD!!! oke, i know.. i don't deserve it right? oke.. i accept your decision! and, you make me think that i am a bad person..

anyway, thanks for make me realize that we can't play with our own heart so suddenly.. and thanks for makes me can't sleep well.. please, i beg you.. DON'T DO SOMETHING THAT CAN MAKES ME HURT FOR THE SECOND TIME!!

Tuesday, January 3, 2012

langit tak selalu nye cerah..

from the the title.. yes.. mesti leh guess nape kan? exactly.. its all about me, my heart.. surely, what happened last night tinggalkan kesan NEGATIF dalam diri neh.. why? because i am an ORDINARY girl.. aku amek LANGKAH yang salah.. step yang aku atur, sume nye tak menjadik.. but from what was happening, aku belajar untuk lebih berhati-hati.. BERHATI-HATI memilih teman dan berfikir dahulu secara RASIONAL untuk memberikan perhatian yang sepatutnya kepada siapa.. 

mungkin aku rasa, aku buat something yang betul.. but at the end of the day.. its all end up just like that! its going to be my burden when my heart hurts like this.. seriously, sume orang akan TERASA HATI dengan bende neh.. walaupun aku tak de le baek mane, aku tahu aku maseh ade tempat untuk balek.. pulang kepadaNYA.. and now, the thing that i will do is to be more mature.. maybe, aku tak pandai berfikir or terburu-buru.. 

i admitted,  rase tuh datang tibe2 and the most annoying thing starts when aku mimpi DEA.. ahaha.. teruk! aku puns taknak.. lalala~ and aku realized that it was maianan tiidur yang nak jadikan aku LEKA! and great!! aku terPERANGKAP.. huhu.. how can i be such a stupid girl yeah? ouhh.. malu dohhh! tp tkpe, disebabkan aku tktau malu, CHILLEK je le.. anything can  happen.. ne tau aku de jodo nan ZIZAN.. wkaka.. 

and you, man! aku takkan mudah menyerah! takpe le lau aku jadik ANAK DARA TUA.. kene kawen pakse puns macam best je ala ala dalam NOVEL ue.. ahaha.. so, get out of my face!

Sunday, January 1, 2012

how to manage my stress??

ahaha.. meme le aku stress.. now until this THURSDAY, aku akan merebus kepale HOTAK aku yang dah jem neh belajar belajar and belajar.. even IN FACT, aku le yang paling PERAJIN membace buku dalam BILIK aku tuh.. HUARH HUARH HUARH.. faham faham le.. RAJIN pulak aku nak bukak buku kan? ntaa laa.. this time is totally different.. aku takde MOOD langsung nak bukak buku even though aku tau PREVIOUS PAPER aku hentam kromo je.. yes, i KNEW that! and now, aku REALIZE yang i need to do something which is to be the book's BESTFRIEND.. but, penyaket MALAS aku neh menjadik-jadik laa pulok.. and aku tau, lau aku tak bukak buku, i will never make it.. i can't do well.. so, that is the POINT.. aku malas - tak bukak buku - tersedar - resau - terfikir2 - tak dapat tdoe - mimpi ngeri and at LAST aku STRESS yang teramat.. adoi adoi adoi.. sengalkah aku ni? yes, i admitted.. buku aku sentiase BAWAK ke mane2.. nak SENTUH buku? opkos.. nak BUKAK buku? ouhh no.. its hard for me.. hah, sume neh mesty keje NYAMPRONG aku.. haha.. aku jadik MALAS + KUAT MAKAN.. hahaa.. terukkan? now da 2012.. kene laa bukak buku BARU kan? takkan nak gune buku 2011 aku even aku rase buku 2011 aku is better than all thing! so, WELCOMING 2012.. need to change myself.. lau semalam, 31 DECEMBER 2011 aku malas but 2 JANUARY 2012 aku da rajen! ahahah.. mane p 1 JANUARY 2012?? hmm, aku nak release TENSION and STRESS.. and find the solutions for my problems right now! hahaa.. HEBAT kan? eeuuwww~

My Blog List

Search This Blog