Pages

Tuesday, December 31, 2013

Apakah?????

Assalammualaikumm..
hiii farah -_-

ermm apakah yang telah kau lakukan farah?? 3 papers touched down.. 3 more to go.. tu laa, mainmain lagi.. cuti lama kan?? seminggu! apasai tk study.. sebelum ni bserah sangatlaa kan kalau pointer teruk.. dah bajet eh? hoi, kalau failed nak repeat ke? NO WAYYYY.. taknak.. Genetics buat sakit kepala.. carrymarks teruk! at least kene lulus kalau tk nak repeat.. ermmmm.. ya Allah.. aku dah buat sehabis baik dah.. tapi yela, aku mana sempat study semua! aku balik kampung dan.. mindset aku tetiba macam ape je.. *kalau study pon takboleh jawab, sama je tak study* subhanallah.. aku berputus asa di tengah jalan.. Farah farah -_-

sekarang? tiga paper dah kau jawab.. puas aty tak? ermmm okok.. frankly soeak, aku memang tk habis study and tk study langsung.. malam nak final tu baru study.. gile tk rasa? nak memain lagi ke lepas ni? pointer jatuh teruk jangan salahkan org lain.. salahkan diri sendiri yg mainmain tk serius! ya Allah.. terima kasih atas bantuan yang telah kau beri.. aku tahu, aku tak habis study tp Allah bantu aku.. kalau tk aku tak mampu nak jawab langsung.. tp alhamdulillah.. Allah permudahkan insyaAllah.. terima kasih Ya Allah..

its okay.. just dont bother for what people say and for what people do.. aku? aku memang tak boleh tgk org sekeliling stress belajar.. and aku akan stress samaa.. bila dah stress tu yg susah! actually aku masih mencari study method yg sesuai untuk aku.. macam time sekolah ka, time asasi ka, time bebila ka.. hahahah okok serius! right after keluaq result, aku akan decide apa yang terbaik.. hee :D

Tuesday, December 24, 2013

Be Matured Farah!

bismillahirrahmanirrahim..
Assalammualaikum..

no mood today.. my study mood is totally changed bila bergaduh dengan dik beradik sendiri.. kat mana? kat PUBLIC.. well, sapa tak malu kan.. as manusia biasa lah, siapa yang akan berdiam diri bila dihina, dicaci, dimaki.. dengan siapa? dengan kakak sendiri.. ermmm aku taktahulaa.. aku dah cuba nak mintak maaf, walaupun the fault is not mine for 100%.. i was just giving my own opinion and she just cant accepted it.. mungkin cara penyampaian aku salah.. yes, i admit that.. tapi entahlah.. tak cukup ke dugaan aku ya Allah.. sekarang yang ni pulak.. tak habis-II.. aku takut.. aku takut dengan semua ni.. aku rasa macam, aku nak mati.. aku rasa macam lebih baik aku mati.. sekarang..

wahai kakak-II yang nasihatkan aku, mungkin korang taktahu.. taktahu apa yg berlaku.. bila aku cuba terangkan, balik-II aku yang salah.. kenapa? sebab nampak aku yang BIADAP? sebab nampak aku yang KURANG AJAR? aku sorang yang tak kenang budi.. mashaAllah.. jauh sekali dalam hati aku ni nak lupa diri.. kalau pun aku dah berada di menara gading, aku sedar.. tanpa keluarga aku sendiri aku takkan berada kat sini.. tapi kalau nak berbalah, perlu ke sentuh pasal pandai ke bodoh ke.. duit, makan, pakai.. semua? aku sedar, sekarang aku memang tak mampu nak berjasa pada keluarga sendiri.. aku tahu.. belum tiba masanya! 

salah ke aku cuba nak bersuara? salah ke aku? cara tak betul? at least aku tak buat di public.. ouhhh mungkin aku baru setahun jagung.. subhanallah.. ya Allah, ampunkan dosa hambamu ini.. :'( aku sayangkan keluarga aku.. tapi.. entahla.. buntu.. sekarang aku ada lagi banyak masalah yang kene fikir.. bukan ni je.. dengan final, masalah itu masalah ini.. practical.. duit.. ya Allah :( kuatkan hati hambamu ini.. ye, mungkin ada yang suka dedahkan pada semua org.. apa masalah yang kau ade.. tapi aku, biarlah orang nampak aku gembira, tersenyum.. tapi aku je yang tahu apa masalah yang aku hadapi..

Sunday, December 22, 2013

Take a Deep Breath and Keep Calm..

Assalammualaikum..

hati.. kenapalahh asyik nak menangis.. c'mon.. cukuplah, nak bersedih kenapa lagi kan? just try to forget all those things... hurmm.. entahlaa, sangat terasa dengan keluarga sendiri.. ya Allah.. takpa, biarkan jelaa.. mungkin ni masa dorang buat aku.. biarkan jelaa.. redha dengan segalanya Farah.. tuhan nak bagi yang terbaik, insyaALLAH.. tapi, siapa yang sanggup kan? aku terasa macam asing sangat.. asing dalam keluarga sendiri.. aku ni siapa? tak mungkin aku nak pertikaikand arah yang mengalir dalam diri aku dengan yang ada pada mereka.. tapi kenapa aku lain?? salah ke aku mempertahankan ibu aku? salah ke? terasa macam apa yang aku buat siasia.. aku mengalah.. aku kalah!

ye, aku menyesal sebab terlalu bergantung pada keluarga sendiri.. entahlah, aku rasa.. bila aku belajar ni sangat menyusahkan semua orang.. duit yuran, duit kocek, keperluan.. semua menyusahkan family aku.. bila masa waktu tegang sikit, habis semua benda diungkit.. entahlah, aku taktahu.. aku tk sabar nak masuk alam pekerjaan, ssupaya aku boleh bayar semua duit adik-beradik aku yang dah bersusah-II untuk aku.. ye, aku nak bayar balik.. kalau mampu, sekarang jugak aku nak bayar.. tapi.. entahla, niat kat hati tknak susahkan org lagi.. tknk mintak ibu ayah lagi.. tp makin hari makin aku susahkan.. aku rasa aku belajar ni menyusahkan semua orang.. ya Allah, terlalu berat dugaan pada aku ni~ aku rasa macam dah putus asa..

iri hati aku rasa pada orang lain.. keluarga senang, dapat JPA.. aku? susah.. biasiswa pon takde.. aku paksa hati ni percaya, bahawa rezeki aku belum sampai.. tapi, sampai bila? lama dah aku kecewa.. sekarang, tambah lagi dengan kekecewaan yg baru.. aku rasa keluargalah insan terbaik untuk bagi aku semangat and tenaga.. tapi sekarang to be honest with myself, aku down dengan sikap diorang.. ye, mungkin umurku baru 20.. but, will u'll treat me like an adult? stop treating me like a child.. aku tktahu laa.. i'm just lost.. aku rasa macam kalau aku mati lagi baik.. tp yaAllah, aku terlalu banyak dosa.. aku tk sanggup menanggung siksaan nanti.. ermmm.. subhanallah..

kesusahan aku tk siapa tahu.. bila aku cuba luahkan, mereka akan cakap.. aku tktahu kesusahan diorang.. what to say.. so i can just shut my mouth up.. that's it.. sampai satu tahap, aku balik dari kampung tangan kosong.. aku ade 3rm je dalam purse.. aku nak survive lagi sebulan lebih kat U.. mashaAllah.. sampaikan aku tk mampu nak tahan airmata.. glad that someone is here by my side.. dia yang banyak tolong aku.. bila aku tk makan, dia yang risau.. dia yang share duit dia.. and skarang, aku malu.. aku dah tk mampu nak cerita kesusahan aku lagi pada dia.. sebab aku tahu, dia tkkan teragak-II nak bersusah payah untuk aku lagi.. terima kasih teman :')

yuran aku yang tertunggak sampaikan aku tk boleh daftar kursus untuk sem depan.. yuran kolej.. rm500++.. just imagine, dalam bank aku pon ade tk sampai 50 hengget.. aku nak bayar pakai ape?? aku buntu.. last choice aku pinjam dua orang kawan.. seratus setiap sorang.. aku tahu, hutang wajib dibayar.. tp sekarang, aku tengah kering.. tersangat kering.. ermmm.. insyaAllah, sem depan aku janji akan bayar.. habis final dengan camp.. yuran nasib laa aku da bayar.. tapi nak kesana? duit lagi.. ya Allah, aku dah takde duit :'( aku malu nak tarik diri sebab takda duit.. ya Allah.. dugaan lagi.. lepas habis camp, practical menyusul.. kat Pahang.. duit rumah, transsport, makan.. semua.. aku takda duit ya Allah.. :'(

last choice again, aku terpaksa lepaskan barang kesayangan aku.. handphone kesayangan.. yang aku beli dengan duit sendiri.. aku terpaksa :'( sikit sebanyak mungkin dpt tanggung aku bila pergi praktikal nanti.. ye, aku terdesak.. tak siapa yang tahu.. aku nekad.. takpa ya Allah.. aku cuba hadapi dugaan ni dengan hati terbuka.. semoga ada cahaya dihujung sana :)

The Start of Study Week!

Assalammualaikum..
Holaaaa!!

hari ni adalah hari kedua study week.. ermmm biasalah, awal-II ni mana lah nak study sangat.. takda mood katanya kan! semalam.. semalam sangat best.. sebab jadik volunteer untuk satu program.. tu peringkat universiti katanya.. and yang penting, dapat duit.. hahahah oklaa sehari 30rm.. sapa nak bagi kan? hehehehe tetengah takda duit ni, baguih sangat laa kan.. at least dapat nak tampung aku masa study week.. at least :) and aku bawah encik Safwan.. kene jual buku.. again, its all about money.. and dea bagi kepercayaan untuk aku pegang duit.. again =='' bukan sesikit ye mak, hari tu punye keuntungan saje dah berbelas ribu hengget.. fuhhh.. dasyat kan..

and bila aku libatkan diri dalam program postgraduate *master and PhD student* barulah aku nampak.. dorang tu semua sesenang belaka.. beli buku nipis harga 50rm keatas tk jadi masalah.. kekadang sorang je spend about 200rm on that time.. seriously, i'm quite shocked laa.. and aku tahu, kalau nak menimba ilmu tu tk kira kau berumur berapa.. sebab yang kat situ, daripada umur muda 20an sampai laa ade yang pangkat atok nenek.. serius wehh.. and ade yang hensem-II!! hikhik..


Hi awak! comel tk kak ton? ahahhaahah


ni laa volunteer-II nya.. u guys r awesome!!

start daripada pepagi buta, sampai laa ke petang.. memang penat..dengan sakit kepala semua.. tp ade makanan yang tak habis tu, kitorang bedal laa kan.. roti tk payah cakap laa.. berduyun-II bawak balik.. boleh dimakan semasa study.. hahahahah seronoknya! roti gardenia plak tu.. hikhik..

tapi aku ada satu benda yang.. *ermm* tulahh bila kawan sendiri.. jumpa kawan lama dia balik, nak beseronok mana ingat kita kan.. cer bila takde kawan lama tu.. ermmmm rasa macam.. entahlah.. nak kecik hati, tapi malas.. macam no use.. buat ape.. kan? yang penting aku happykan hidup aku sendiri..

rezza? ouhhh semalam dia pergi kota tinggi.. lawan rugby katanya.. so, GAMBATE!! heheheh hari ni dia cakap nak balik UPM terus right after selesai semuanya.. dia cakap rindukan aku.. hikhik.. *malu ahh* dia kesian kot tinggalkan aku sensorang kt sini.. hahaha


Saturday, December 21, 2013

Up and Down in the Sea of Life

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalammualaikum..

Ya Allah, kuatkan semangat hambamu ini.. terlalu banyak dugaan yang mendatang.. bertimpa-II.. takdapat aku tanggung.. aku hanya mampu mengalirkan airmata.. hati, jangan mudah berputus asa sayang.. Allah sygkan kau.. Allah nak uji kau.. jangan kalah dalam medan pertempuran ni.. dah setengah jalan menuju kejayaan.. ibu, ayah.. farah terlalu sayangkan ibu dan ayah.. kalau something berlaku, farah sanggup korbankan nyawa dan segalanya.. tp farah rindukan kita yang dulu.. bukan yang sekarang.. takpe, kita cuba perbaiki satu persatu dulu.. farah akan cuba yang terbaik.. kalau pun masa bersama ayah tk panjang, biarlah setiap sorang daripada kita menghargai ayah selagi dia masih ada.. 

teguran.. jangan anggap teguran daripada orang yang lebih muda itu sampah.. peringatan buat diri sendiri juga.. jangan anggap orang yang lebih muda itu tidak matang.. jangan anggap orang yang lebih muda tidak tahu apa-II.. peringatan buat diri sendiri.. aku kene belajar terima pandangan orang lain.. dudok dan hayati.. apa yang dah aku lakukan terhadap semua orang lain.. adakah aku buat perkara yang betul? mana yang tak betul tu, jangan dijadikan amalan.. buang jauh-II selagi mampu.. walaupun umur aku sekadar kepala 2, tapi aku sepatutnya lebih arif untuk mentafsir keadaan.. kesusahan yang aku hadapi seharusnya mengajar aku untuk lebih kuat dan waspada..

kalau pun darah daging aku sendiri nak buang aku jauh-II, aku redha.. sebab Allah ade bersama aku.. hanya disebabkan teguran atas tuduhan yang tak berasas.. aku tetap berpegang pada prinsip aku.. aku cuma tak sanggup bila ayah ibu diperlakukan seperti bukan sesiapa.. aku tak mampu.. terlalu banyak pengorbanan mereka terhadap aku.. terlalu banyak.. maafkan anakmu ini.. masa untuk aku balas jasa-II mereka belum tiba lagi.. jika dipanjangkan umur, akan aku balas satu persatu yang telah mereka korban untuk aku.. kalau pun aku tkda gaji besar satu hari nanti, akan ku pastikan duit hasil titik peluhku itu diberkati olehNya.. tak banyak yang boleh dibagi, sikit pun jadi..

ya aku kene terus kuat.. ingat semula tujuan aku berada kat sini.. untuk mereka.. mereka yang berkehendakkan aku disini.. aku dah berjanji sejak kali pertama jejakkan kaki disini.. aku buat ikhlas untuk mereka.. akan aku berusaha untuk menjadi anak yg solehah dan berguna dimata mereka.. seperti mana yang aku rasa suatu ketika dulu bila aku lari daripada asrama.. aku akan buat yang terbaik.. insyaALLAH..


I miss u mom and dad!! really really miss u'll.. now it's study week.. i just can't go home.. got no money and i don't wanna ask y'll for some.. we'll meet each other during semester break! insyaAllah :)


Friday, December 20, 2013

Just a Little bit of Sugar :)

Assalammualaikum.. holaaaa!!

feeling excited.. just now, having dance practice for the upcoming vetcamp.. hehe dah lama giler tk menari, sekali kene goyang sikit.. punyalaa sakit pinggang.. confirm esok I jalan kengkang.. HAHAHAH.. balik-II je punyalah eksited nak tunjuk steps dekat rumet.. hampeh.. aku lupa sudah.. hahahahaah nyanyok menjadi-II.. anyway, its not actually the thing that i wanna share.. sebenarnya, i excited.. sebab ramai classmate puji I cun melecun hari ni *tu aku yang tambah, dorg cakap cantik je* =..=

sebab ape beb.. sebab I was wearing baju kurung.. hikhik.. well, selama ni aku tk pakai baju kurung pon.. sebab poie kelas naik motor.. hoi gila kau nak suruh aku oakai baju kurung.. ahahahah seksi lah I nanti.. ouchhhh.. tu yg I rasa macam tknak bukak baju je.. kalau boleh nak pakai baju kurung sama sampai esok.. ngehngeh,, nengok laa kita haa.. nway, tu je nak cakap.. babai.. assalam~


Monday, December 16, 2013

Nothing!

Assalammualaikum w.b.t...

Alhamdulillah.. done with all the assignments! sicked of making it all finish to the end.. especially the BAJU THINGS!! well, aku sangat tak suka bekerja dengan senior.. meaning here that i am the head of division.. but under me is my own senior.. so it is quite difficult to give commands.. macam laa mereka nak dengar.. kan? so aku sangatsangat menyampah.. suka hati nk buat itu ini ikut kepala hotak sendiri.. GTH laa ye.. buat keje bukan banyak mana pun.. ermmm.. Astaughfirullah.. marah lelebih plak aku ni..

next! having extra practical during weekend! it's quite enjoying sebab takda kekangan masa.. suka hati nak masuk kol bape n keluaq kol bape.. kalau macam lab biasa tu, ade limit dea.. well, rajin sebab ade lab test this Wednesday.. fuhhh, ANATOMY ok! ya Allah, semoga aku dpt buat yang terbaik!! :) all about muscle~ tuh baru aku study muscle, tulang belom lagi.. mashaALLAH.. banyak lagi yang tertinggal.. dah laa aku nyanyok.. acano nak engat semua tu.. ermmm.. tawakal laa ye~

KAWAN? okenggg.. i have this one type of friend.. aku takde laa baik sangat dengan dia.. but for sure, aku sangat selesa dengan dia.. dia tu quite understanding, comel dan ermmm.. entahlaa.. yang pelik tu, kekadang aku rindukan dia.. wth =='' i just cant explain this one thing laa.. aku tk baik sangat kot dengan dia! cuma ttarik dengan personaliti dea kot.. hahaha anyway, keep the good attitude kawan.. i can assure, most people suka berkawan dengan kau.. sebab kau baik!! seriously :)

CINTA? can i use that word?? or it just too earlier to use that =='' but i dont think so.. i am big enuf to get married ok.. cuma masa belum mengizinkan.. aku kan tengah belajar, takkan nak kahwin.. ermmm susahlaa dengan kos aku ni.. commitment dekat belajar, aktiviti lain, as isteri lagi.. i just can't! huhuhu memang laa ade je senior aku yg dah kawen.. tp aku ade tengok ex-clasmate aku.. skang dah tk belajar lepas kawin.. ok that is so rugi~ bukan senang laa nak belajar sekarang ni.. tak semua dapat peluang ni kan? yes, dulu aku tk berapa sedar pasal pentingnya degree.. but now bila aku tkpat JPA, aku paham.. sesuatu yang kita kejar tk semestinya akan dapat.. kita kene kejar dengan bsungguh-II!!

tu je sbenarnya yang nak aku cakapkan.. hahaha boring! oklaa, wasalam~

Sunday, December 15, 2013

Tears..

Entah kenapa, apa yang aku rasakan selama ni.. aku yang berubah atau dia? Aku yang salah atau dia? Salahkah aku kalau dikurniakan dengan perasaan sebegini.. naluri seorang perempuan.. salahkah aku? Aku menyesal dengan apa yang dah terjadi.. aku rasa dah tak berguna.. tiada guna.. terlalu banyak kesalahan yang aku buat.. 

sekarang, aku tak boleh nak undurkan masa.. aku rindukan zaman remaja dulu.. zaman aku pandai menjaga diri.. zaman aku hidup dengan ibu bapaku.. waktu tu aku rasa diri sangat beharga.. akulah permata.. permata yang sukar dimiliki.. tapi sekarang, baru akan faham erti kehidupan yang sebenar. Aku tk mampu lari dari bayang-bayang sendiri.. aku terpaksa hadapi apa jua keadaan yang mendatang.. aku pasrah ya Allah.. terlalu jauh aku pergi..


Kepada insan yang aku sanjung, hormat dan saying selama ni.. terima kasih banyak-II sebab kau dah mengajar aku erti hidup yang sebenar.. erti jatuh dan erti bangun.. erti duka dan erti bahagia.. terima kasih kerana menyedarkan aku.. bahawa hidup ni.. jangan mengharapkan orang lain.. diri sendiri yang harus membantu.. bukan orang lain.. terima kasih :’(

My Blog List

Search This Blog